Overleve i villmarka

God planlegging er uten tvil den viktigste faktoren for å overleve en nødsituasjon ute i villmarka.
Dette innebærer både å ha det riktige utstyret, den riktige kunnskapen og den riktige innstillingen dersom ting skulle gå galt. Her er seks essensielle overlevelsesferdigheter som alle turfolk bør ha.

Lag den ultimate overlevelsespakken for å overleve i villmarka

Du hører stadig historier om jegere og andre friluftsfolk som setter ned ryggsekken for å smyge seg innpå et dyr, men som ikke finner tilbake til der de la fra seg utstyret. Du bør derfor ha et trelags-system når det gjelder utstyr for å overleve i villmarka.

Det første laget bærer du på deg slik at du alltid har det tilgjengelig selv om du skulle miste sekken.

Dette bør inkludere 10-20 meter med Paracord 550 snøre (sponset lenke) som du har i en kveil rundt halsen. På dette henger du ei fløyte, et lite kompass, et ildstål, en mini led lommelykt, og en liten kniv.

I lomma har du et aluminiumsteppe, et multiverktøy, et signalspeil og mobilen din. Med dette utstyret kan du gjøre opp ild, bygge en gapahuk for ly og signalere etter hjelp.

Det andre laget har du i en midjeveske og bør inneholde førstehjelpsutstyr, gaffa-teip, regntøy og noen energibarer.

Resten av overlevlsesutstyret går i sekken. Her kan du ha med en liten sovepose, en pressening eller teltduk, vannflaske, turmat, en sammenleggbar tursag, samt ekstra klær.

Lær deg å spjelke et brudd

Det sikreste tegnet til brudd er unaturlige vinkler, forkortet kroppsdel og åpne beinpiper. Noen brudd kan dessuten misfarge huden. Mer usikre tegn på brudd er smerte, hevelse og nedsatt bevegelse.

Første prioritet er å stabilisere bruddet. Spjelking vil både minske smerte, forebygger komplikasjoner og redusere eventuell blødning. Det er viktig at den skadede kroppsdelen har god blodgjennomstrømning.

Hvis kroppsdelen står i feil stilling, vil dette føre til mer smerte, økt blødning, samt ytterligere trykk på nerver, muskler og vev. Derfor bør den skadede kroppsdelen settes tilbake i posisjon. Vær forsiktig, men bestemt.

  • Stopp eventuell blødninger.
  • Bygg opp rundt bruddet med polstring av klær, sekker og lignende. Hev det skadede området noe fra underlaget.
  • Ved ukompliserte brudd kan du legge komprimerende støttebind for å hindre hevelse.
  • Stabiliser ytterligere med spjelk før transport. Målet er å hindre bevegelse i bruddstedet. Strekk spjelket godt over og under bruddstedet.
  • Ankel-, lår- og leggbrudd kan stabiliseres med skistaver, sekk, isøkser, liggeunderlag, trestokker etc. Klær, skjerf, slynger etc. brukes til å feste spjelk og polstring. Improviser! Under- og overarmsbrudd behandles ved å legge armen i fatle.
  • To stk. «Sam Splint» vil kunne gjøre stabiliseringsjobben mye lettere. Sam Splint er billig (koster under 200 kroner) og veier under 200 gram. Den består av en tynn aluminiumsplate dekket med skum som lar seg forme, samtidig som den er stiv.

Finn/lag ly raskt

Det kan være spennende å bygge ly når du gjør det mest for moro skyld, men i en overlevelsessituasjon er det viktig å bruke så lite energi som mulig.

Det er her aluminiumsteppet som jeg nevnte i punkt nr. 1 er uvurderlig. Hvis du trenger ly for natten, kryp sammen under teppet og det vil holde kroppsvarmen din inne.

Lag bålet ditt foran en stor stein eller lignende som kan reflektere varmen tilbake til deg.

Lag en 30-40 centimer tykk seng av furukvister på den andre siden av bålet. Furusengen får deg opp fra bakken slik at den stjeler varme fra deg.

Hvis du kan finne en tørr furubusk, bruk denne til å isolere der du kan. Du trenger et minimum av komfort fordi det er viktig at du klarer å sove litt. Har du energi nok, kan du også bygge en enkel gapahuk.

Velg en leirplass som ligger høyere enn naturlige kuldegroper i landskapet og som samtidig ligger lavt nok til å være skjermet fra vinden.

Lær deg å gjøre opp ild under ekstreme forhold

Når vinden uler og regner pøser ned er det ikke lett å gjøre opp ild, men det er slett ikke umulig.

Finn en plass som er skjermet for vinden, eller lag en vindskjerm.

Bomullskuler eller bjørkenever fungerer godt til opptenning, men min favoritt er tyrived. Tyrived er en gammel furustubbe, eller en skadet del på en furustamme, som er full av tjære. Du kjenner det godt på lukta.

Med tyrived kan du lage bål i nesten all slags vær. Det kan være smart å ha med noen magnesiumsspon i en boks i sekken for å sette fart i flammen.

Et pyramidebål bygget oppå en plattform av pinner for å få det opp fra den våte bakken er best.

Du bygger bålet innenfra med opptenningsved som beskrevet over. Så bygger du videre utover med større og større trebiter, tynne vedkubber og så med større vedkubber utenpå når bålet har tatt skikkelig fyr.

Sørg for å bli oppdaget så raskt som mulig

Som nevnt tidligere er det viktig å ha med deg en fløyte i overlevelsessettet ditt, men det er enda viktigere å være synlig fra lufta. Det er sannsynligvis der hjelpen vil komme fra.

Har du ting i sekken med sterke farger, legg det utover i en lysning nær der du oppholder deg. Legg tingene i rette linjer og 90 graders vinkler da dette er former som sjelden forekommer i naturen.

Benytt signalspeilet i overlevelsessettet dersom det er sol, og bygg et signalbål dersom du har mulighet til det.

Finn veien hjem hvis du må

I noen tilfeller har du ikke mulighet til å vente på hjelp og du må komme deg ut av skauen, koste hva det koste vil.

Har du mobildekning og GPS så er det greit nok. Men hvis ikke, så må du improvisere. Uansett så er disse metodene bedre enn å se etter på hvilken side av treet mosen gror.

Har du en klokke med visere, pek timeviseren mot solen og trekk en linje mellom den og klokka 12. Hvis klokka er 4 så peker linjen som går gjennom kl 2 mot sør. Forhåpentligvis vet du da hvilken retning du må gå for å treffe på folk.

Hvis du ikke har ei klokke, stikk en pinne i jorda et sted hvor sola når. Merk enden av skyggen med en pinne eller en stein. Når solen så beveger seg østover, får du en vest-øst linje som du kan orientere deg ut fra.

Etter at du har funnet ut hvilken retning du må gå, finn et punkt i riktig himmelretning som du kan gå mot. Dette kan være en fjelltopp eller et stort tre. Når du kommer dit, finn et nytt punkt og gjenta prosessen.

Og husk, hvis du klarer å holde hodet kalt og planlegge fremover, så kan du overleve det meste.