Villmarksliv

Dette må du huske før elgjakta

Elgjakt

Elgjakt i dag er ikke helt det samme som i gamle dager.
Målet er det samme, men svært mye har endret seg. Mens det tidligere var nok med ei børse og godt mot, må du nå ha både utstyret og papirene i orden.

Kle deg varmt og synlig

Det er to ting som er sikkert når du sitter på post: Du vil unngå å fryse og du vil være godt synlig for alle andre enn elgen.

En god jaktdress er ikke billig, men når du har sittet på post i mange timer så ser du verdien av de ekstra tusenlappene du måtte ut med.

Sammen med gode støvler er nok dette den beste investeringen du gjør. Det hjelper lite å ha et supert jaktterreng hvis du er for skjelven til å skyte når elgen er i siktet.

Velg en dress som er solid, vann- og vindtett, og som puster godt. Den bør heller ikke lage for mye støy eller være for tung.

Beretta Kodiak fikk veldig gode skussmål fra jeger.no.

Gode støvler er som sagt like viktig. De må være vanntette, og bør være fôret, i hvert fall hvis du jakter langt nord eller langt utover høsten.

Alfa Bukk APS fikk terningkast 5 av NJJF.

Nå som du er god og varm, må du bare forsikre deg om at det er elgen og ikke deg som havner i siktet!

Heldigvis har elgen elendig fargesyn så bruk farger som tydelig skiller deg ut fra terrenget. Gjerne neon farger i rødt og orange.

I tillegg trenger du en god lue og varme votter. En god klappsekk holder rumpa di oppe fra den våte/kalde bakken, og en jaktduk holder deg tørr fra regnet. Begge deler er gode investeringer.

Hold kontakt med jaktkamerater

GPS og jaktradio har totalt revolusjonert elgjakta. Dette utstyret har gjort det mulig å jakte i ukjent terreng, og å endre strategi underveis i en jaktdag dersom elgen ikke er der den “burde” ha vært.

En god jaktradio må være vanntett, ha god rekkevidde og god batterikapasitet. I tillegg er det viktig at den er lett, brukervennlig og at produsenten tilbyr en god serviceavtale.

Jaktradioen Icom F34GS har blitt kåret til best i test.

GPS’en på telefonen din fungerer fint selv uten dekning, men husk å laste ned kart for området du skal jakte i.

Uansett bør du ha med deg et godt gammeldags kart og kompass dersom du går tom for strøm eller noe annet uforutsett skjer.

En god kikkert er uunværlig, men hvis du skulle glemme den, så er telefonen din en mulig erstatning.

Ha alle papirer i orden

Alle jegere må ha bestått jegerprøven, og må ha kvittering på å ha betalt jegeravgifta.

Du må betale tilleggsavgift for storviltjakt, og ha bestått skyteprøven. Ved bestått skyteprøve får du stempel i jegeravgiftskortet eller på et eget ark.

Alle som jakter må også ha en avtale med en godkjent ettersøksekvipasje, det vil si hund og fører. Hvis du skadeskyter et dyr, må dyret ettersøkes og avlives på en god måte.

I tillegg må du ha et jaktkort eller grunneiers tillatelse til å jakte, samt identifikasjon.

Exit mobile version