Landskapsbilder

Det er noe helt spesielt med det å komme seg ut i naturen og klare å fange opp og bevare for ettertiden det flotte du ser og opplever rundt deg. Stillheten og freden mens du venter på akkurat det riktige øyeblikket er balsam for sjelen. Ja, selv planleggingen og forventningene som kommer i forkant, mens du speider etter det perfekte utkikkspunktet med tanke på lys og værforhold, er med på å gjøre hele opplevelsen.

Her er noen tips som kan hjelp deg med å ta bedre landskapsbilder.

 1. Bruk tripod
  Spesielt under vanskelige lysforhold med lange lukkertider er det viktig at du klarer å holde kameraet helt stille. Selv den minste kamerabevegelser kan da ødelegge et ellers perfekt bilde. Venn deg først som sist til å bruke tripod da du i 9 av 10 tilfeller vil ta bedre landskapsbilder med den, og bruk gjerne også en fjernavløser når lukkertiden blir ekstra lang.
 2. Velg hva du vil ha i fokus
  Selv når du tar et landskapsbilde er det viktig å bestemme hva du ønsker å ha i fokus. Det er lett å glemme dette når man tar et landskapsbilde fordi det gjerne er helheten man ønsker å fremheve, ikke et bestemt motiv, men faktum er at dersom bildet ikke har et fokuspunkt så vil det oppleves flatt og uten dybde.
 3. Sett himmelen på plass
  Himmelen har en viktig plass i de fleste landskapsbilder og med mindre du har et dominerende motiv i forgrunnen så bør du forsikre deg om at himmelen blir presentert fra sin beste side. Dersom himmelen er dramatisk og spennende lar du den ta en dominerende plass i bildet ved å plassere horisonten lavt, men hvis den er flat og heller uinteressant lar du den ta mindre plass i bildet ved å plassere horisonten høyere. Vurder også å bruke filtre, eller å behandle bildet i etterkant.
 4. Været er din beste venn
  En vanlig feil blant svært mange som har fotografi som hobby er at de er typiske godværsfotografer. De tar med seg kameraet ut på strålende solskinnsdager, men lar det ligge hjemme med en gang det blir litt ruskevær. Tenk på det at jo mer dramatisk været er, jo mer potensiale har du for å fange den dramatikken i bildet ditt. Regn, snø, yr, vind og storm – alt skaper dramatikk som du kan fange hvis du er heldig og dyktig. Og spesielt ved væromslag finnes det mange muligheter. Tenk på solen som bryter gjennom mørke skyer, eller fargespillet i en fantastisk regnbue over fjellet.