Sovepose

Å ha utstyret i orden kan ofte gjøre en stor forskjell når du er ute på tur. Velg riktig sovepose, telt, ryggsekk, klær og sko slik at du får det meste ut av turen.

Når det gjelder sovepose kan det være enklere sagt enn gjort å velge det riktige utstyret. Det er så mange forskjellige faktorer du bør tenke tenke på før du åpner opp lommeboka. Her er noen tips som kan hjelpe deg på vei.

Konsentrer deg om komforttemperatur

Hvor kaldt kan det bli der du normalt overnatter i sovepose? Legg til litt sikkerhetsmargin og velg en pose med komforttemperatur i ditt område. Alle soveposene fra XXL har angitt temperaturområde. Konsentrer deg om Komforttemperatur. Ekstremtemperatur er angitt som hva posen kan tåle uten at det dermed blir en god natts søvn for personen inni. Generelt er det bedre å velge en litt for varm pose. Om sommeren kan du ventilere med glidelåsene og for eksempel åpne nede ved beina.

Et tips: Velger du varm pose, kan det bli ubehagelig varmt en sommernatt. Trenger du en virkelig varm vinterpose, kan det være et alternativ å kjøpe en rimeligere sommerpose i tillegg til å bytte etter årstiden. Du kan også legge to poser i hverandre hvis du trenger varmere pose.

Sovepose – Dun eller syntetisk?

Dun er et naturmateriale hentet fra gås eller and. Det er underfjærene som gir den ekstreme isolasjonen til soveposer.

Dun har noen klare fordeler i sammenligning med syntetiske fibere:

 • dun er varmere
 • dun er lettere
 • dun kan komprimeres kraftig under transport
 • dun er langt mer holdbart


Det er også noen negative sider ved dun:

 • dun mister isolasjonsevnen hvis den blir våt
 • dunposer er dyre i forhold til syntetiske, men er mer varig

Syntetisk fyllstoff er kunstfiber (polymer) som er framstilt som hule tråder, eller ørsmå rør for å holde bedre på luft og for å redusere vekten. Storparten av soveposene som selges idag er av syntetisk fyllmateriale.

Fordelen med syntetisk fyll er:

 • syntetisk er billigere enn dun
 • syntetiske fibere mister ikke all isolasjon selv om de blir våte
 • syntetisk er ufarlig for allergikere

På den annen side:

 • syntetisk er mer voluminøs og kan ikke komprimeres like mye som dun
 • er tyngre av vekt for sammenlignbar varme
 • er stivere enn dun og legger seg ikke så tett etter kroppsformen
 • syntetiske fibre “synker sammen” over tid

Et tips: Alle soveposer bør lagres hengende eller liggende ute av trekket. Det verste du kan gjøre mot soveposen din er å lagre den komprimert i kompresjonstrekket. Da synker fibrene sammen mye fortere og den mister isolasjonsevne. Kompresjonstrekkene er til transport.

Et annet tips: Når posen pakkes i trekket skal den alltid stappes nedi og ikke rulles. Rulles den inn får du samme presset på fibrene hver gang. Stappes den blir det ulikt hver gang.

Ytterstoff

Alt stoff i posen må være pustende slik at ikke kondens skaper fuktighet. Noen poser har et antiglistoff på undersiden. Det hindrer posen i å gli av liggeunderlaget i løpet av natten. Noen ytterstoffer tåler en del fuktighet, men ikke regnskurer. Du kan ha ekstra trekk utenpå posen for beskyttelse og litt ekstra isolasjon. Dette trekket må også være pustende på oversiden som for eksempel “Grevling” fra Ajungilak. Er de ikke det, får du kondensdannelse når kroppsvarm luft møter kaldere uteluft på hver sin side av en tett duk.

Sovepose for helt ekstrem bruk

Nå er vi på nivå med polfarere, høyfjellsklatring og annen ekstremsport. De mest ekstreme vinterposene består av 2 og 3 poser. Ytterpose, innerpose og dampsperre. Velger du en slik vinterpose, må glidelåsene ikke kunne gi gjennomgående kuldebroer. Ekstremposene kan du også få helt uten glidelås. Disse trer du kroppen inn i fra hodeenden.

Dampsperre er standard i eksempelvis Arctic Super fra Helsport. Den hindrer fuktighet fra kroppen å trenge ut i ytter- og innerposen. Uten dampsperreposen vil fuktigheten omdannes til is i fibrene i ytterposene. Ved flere dagers bruk vil dette medføre at isoalsjonsevnen blir vesentlig redusert.

Disse posene bør brukes under ekstreme forhold, – 25° til – 50° hvis du bruker alle tre delene. De kan også tas fra hverandre og brukes etter behov.

Sjekkliste

 • Sjekk innvendige mål? Passer de kroppen din? Mål oppgis på posene som personhøyde. Vanlige lengder er 180, 195 og 215 cm.
 • Har posen innvendig halssnøring/varmekrage som holder på varmen?
 • Er posen utstyrt med toveis glidelåser slik at du kan åpne nede ved føttene en varm morgen? Da kan posen også brukes som en dyne og du kan sammenkoble flere poser hvis de har glidelås på hver sin side. Betegnelsene L og R står for Left og Right og angir hvilken side glidelåsen er når du ligger på rygg i posen.
 • Har posen fasongsydd hodehette med strammemuligheter?
 • Er du stor og kraftig eller liker å kroke deg inne i posen, kan du vurdere ekstra bredde som f.eks Alta Wide.